van overvloed naar essentie

Ontwerpen is een proces van orde scheppen. De overvloed aan mogelijkheden herleiden we tot bewuste en eenduidige keuzes. We gaan door met zoeken en schikken tot het weer eenvoudig wordt. Het ontwerpproces is bovendien een uniek traject, elke keer weer. We werken op maat van de bestaande context, de opdrachtstelling én de bouwheer. Architectuur is maatwerk op alle vlakken.

“Iets maken vertrekt altijd vanuit alles wat je hebt opgestapeld. Ik denk dat ontwerpen mijn manier van opruimen is.” - Maarten Van Severen

 

de kwaliteit van alledaagse eenvoud

Dagdagelijkse problemen vragen alledaagse oplossingen. In onze architectuur primeert eenvoud. We streven steeds naar een bescheiden doch gedetailleerde vormgeving die beantwoordt aan de wensen van de bouwheer, oplossingsgericht en concreet zonder meer dan dat te willen zijn.

“Makers van het alledaagse, zoals designers en architecten, maken de dingen waarin we thuiskomen.” - naar Hilde Bouchez

 

duurzaam en bewust (ver)bouwen

Duurzaamheid kent vele facetten, maar begint steeds bij wat er al is. We zullen altijd kiezen voor zoveel mogelijk behoud en zo weinig mogelijk uitbreiding, binnen de vooropgestelde ontwerpvraag uiteraard. Deze circulaire ontwerpprincipes zijn onze leidraad bij het maken van ontwerp- en materiaalkeuzes.

Een woning vormgeven is bouwen voor de toekomst van een huishouden dat kan groeien, slinken of wijzigen naarmate de tijd vordert, of evengoed heel lang hetzelfde zou kunnen blijven. We zien een huis dan ook als een meegroeiwoning, een plek met opties die doorheen de tijd meer of minder naar de oppervlakte drijven. Naast het optimaliseren van de gebouwschil en de implementatie van hedendaagse technieken, is ook dát duurzaamheid.

“Freeing architecture means listening carefully to, observing what is already in this world, and becoming knowledgable about many things.” - Junya Ishigami

 

subtiele esthetiek in de bestaande context

Het esthetische aspect binnen architectuur speelt natuurlijk ook een rol. Ook hier laten we ons opnieuw leiden door het gebouwde: de woning in haar omgeving. We streven geen specifieke stijl na. We verwerken onze esthetische voorkeuren eerder in subtiele keuzes betreffende materiaal, textuur, ritmiek, kleur… Zo willen we architectuur- én interieurprojecten maken die aansluiting vinden in hun (gebouwde) omgeving en op lange termijn vanzelfsprekend blijven.

“La beauté c’est la forme que l’amour donne aux choses.” - Thomas Lommée